dinsdag 13 september 2016

een vriend van God..

In het 5e boek van Genesis staat een bijzonder verhaal... het gaat over de nakomelingen van Adam.
Zulke hoofdstukken slaan we bij het Bijbellezen het liefst over, maar dit keer is het interessant om eens in te zoomen.. Het gaat over het begin van de generatielijn van Adam en je ziet dat die mannen daar een enorm hoge leeftijd bereikten . Dit was voor de zondvloed op de aarde kwam. Op de aarde heerste een enorme goddelooosheid..... maar er waren lichtpuntjes.....

Henoch was de 6e in de lijn .... zijn vader heette Jered en bereikte de leeftijd van 962 jaar !
Van Henoch staat dat Hij wandelde met God.. Hij was voortdurend in contact met God en betrok Hem in alles... Zijn leven was verweven met Hem.  Hij was zo innig verbonden met Hem dat hij zelfs de dood niet heeft gezien.. God nam hem zo mee naar de hemel... op jonge leeftijd ( 365 jaar:) ( zijn zoon Methusalem werd 969 jaar, waarschijnlijk de oudste persoon die ooit heeft geleefd op aarde.

Henoch had ervoor gekozen  om 365 jaar alles met God te delen , Zijn vriend te zijn en zich van de wereld te distantiëren... rondom hem werd de wereld steeds goddelozer, en veranderden mensen in beesten , vol lust , hardheid en onreinheid... maar hij had  er geen deel aan., hij wandelde intiem met Zijn God.
Hij had wel zijn verantwoordelijkheden  , maar was niet gebonden aan de aardse zaken. Hij had zich een houding eigen gemaakt in het Licht van Zijn aangezicht te wandelen en zo werd hij een historisch voorbeeld en al een voorafschaduwing van Jezus...

Wat betekent dat nu voor ons? Henoch had geen bijbel.. geen gemeente, geen opwekkingsbundel, en geen medegelovigen, geen Heilige Geest, maar hij kende God! En God beloonde hem... Hij kwam in de gunst van God!
Hij beloonde hem met een volledige controle over zijn leven.....
Hij beloonde hem ook met licht en openbaring... Henoch had richting in zijn leven omdat hij arm in arm liep met Zijn God.
en Hij beloonde hem met bescherming tegen de vijand... hij werd beschermd tegen het hele arsenaal van de vijand , en zelfs de dood kon hem niet raken!
 Hij kreeg die bijzondere gunst dat God hem wegnam van de aarde en dat hij Hem mocht zien face-to-face...! wat moet dat een geweldig moment zijn geweest voor Henoch!

Ook nu zijn er mensen die het voorbeeld van Henoch navolgen en nauw met God wandelen... er ligt een bijzondere gunst en beloning aan vast.. de Heer is een beloner van hen die Hem ernstig zoeken!
Wandelen we ook in Zijn gunst en genade...?  en Zijn we net als Henoch die hartsmensen waar God Zijn hart mee deelt?



2 opmerkingen: