maandag 22 augustus 2016

Amos, de boer uit Tekoa

( Dit beeld staat bij ons op de punt bij de zee... het is een beeld van Amos, hij staat met zijn gezicht richting het land)


Amos was een profeet uit het Oude Testament. Hij was een gewone schapenboer uit het plaatsje Tekoa. God liet hem in een droom zien wat er met Israel zou gaan gebeuren. Dat was niet mis...
Amos moest als boodschapper van God zijn mond open doen in gehoorzaamheid wat Hij hem had laten zien.

Hij begon te spreken: "De Heer spreekt in Jeruzalem, hij spreekt op de berg Sion. Zijn stem klinkt als het brullen van een leeuw. Als de Heer spreekt, verdroogt het veld van de herders. En het gras op de berg Karmel gaat dood"


Omdat het volk ongehoorzaam was geweest aan wat God had geboden moest Amos het volk waarschuwen tegen de vernietiging van het leven.... geen makkelijke opdracht voor hem , maar hij stond daar voor het volk als de Stem van God... als je het boek Amos leest zag het er niet best uit voor Israel..
de mensen hadden er een zooitje van gemaakt , ze geloofden in afgoden, ze doodden onschuldige mensen, , ze luisterden niet naar God en gingen hun eigen gang.... er waren maar  weinig mensen die eerlijk en goed in het leven stonden en die God gehoorzaamden..... dat had tot gevolg dat ziekte , dood , droogte en ellende het land binnenkwamen en dat er overal verliezen waren.
Het werd zelfs zo erg dat Amos in een droom werd verteld dat het hele  land verwoest zou worden door spinkhanen en vuur... Amos riep het uit naar God en zie: Heer , mijn God, hoe kan Uw volk zo in leven blijven? Het is maar klein, blijf toch niet boos op hen...

"En toen kreeg God spijt en zei... "Het zal niet gebeuren."  Wat een enorme genade!

Er kwamen met de waarschuwingen ook woorden van hoop...
Wie God zocht , en niet de afgoden aanbad, zou leven....
Wie Hem gehoorzaamde zou leven...
Wie Zijn Naam aanriep, zou leven...

Hij beloofde dat de vervallen hut van David ( de resten van het land)  weer opnieuw zou worden gebouwd... alles wat kapot was zou Hij weer opbouwen en er zou herstel komen.. nieuw land, nieuwe vruchten, een nieuwe tijd....

Hierin zie je het karakter van God zo duidelijk...
Hij is verbolgen over de zonden van het volk, maar Zijn genade is daar altijd om een nieuw begin te geven, als we ons afkeren van verkeerde dingen.... Zijn liefde is en blijft voor eeuwig!

De Heer brult nog steeds uit Sion.... horen wij Zijn schreeuw nog..?




Geen opmerkingen:

Een reactie posten